Ženski pevski zbor Dominica nova

Pesem je Slovence spremljala skozi stoletja, in tudi danes ni drugače. Tako kot pesem, tudi mi, ki jo prepevamo in nosimo s seboj, spremljamo naše najbližje, znance, prijatelje, naključne mimoidoče, na pomembnih mejnikih v življenju.

Korenine zbora segajo v daljno preteklost. Takoj po vojni je bil prvi ustanovljen prav ženski pevski zbor, ki je deloval približno tri leta. Zbor je večkrat prenehal z delovanjem in bil ponovno ustanovljen. Po letu 1960 pa je v Radljah nekaj časa deloval mešani zbor.

Ljubezen do petja in druženja je bil dovolj velik razlog, da se je leta 1975 na pobudo Vide Ogrinc, pod vodstvom sedaj že pokojne Viljemke Štrucl, pričelo intenzivno delo Ženskega pevskega zbora Radlje. Po enem letu ga je prevzela Vida Ogrinc in ga vodila 15 let. V sezoni 1991/92 je vodenje zbora prevzela žal tudi že pokojna Irena Trojak. Zbor se je reorganiziral, precej starejših pevk je zbor zapustilo, nadomestile so jih mlajše in nadaljevalo se je delo. Zbor je na novo zaživel, spoprijemati se je začel s težjim repertoarjem in hitro napredoval.

V sezoni 1996/97 je vodenje zbora prevzela mlada in obetavna zborovodkinja Simona Štumberger, sedaj Svanjak, ki je profesorica glasbe na OŠ Radlje. Že v mladinskem zboru vzgaja nove pevke, ki se po končani OŠ pridružijo našemu zboru. Zbor je uspešno vodila skoraj 20 let. V tem času se je zbor tudi preimenoval v Dominica nova. Ime smo izbrale po Dominikankah, ki so dolga stoletja živele v radeljskem samostanu.

Zbor je veš čas svojega delovanja strokovno napredoval. Tako po izvajalsko – tehnični plati, kakor tudi po svoji programski usmerjenosti. Naš repertoar sestavljajo umetne skladbe vseh glasbeno – zgodovinskih stilnih obdobij, ljudske in priredbe ljudskih, pa tudi zabavne pesmi.

V letu 2013 je odgovornost zborovodje prevzela Urška Pečonik, ki je v zboru dolga leta sodelovala kot pevka. Je profesorica glasbe, z ženskim pevskih zborom Dominica nova pa se je prvič predstavila na svojem diplomskem koncertu junija 2013.
Zbor se z leti pomlajuje. V njem prepevajo dijakinje, študentke, žene, s prekinitvami mlade mamice, pa tudi kakšna vztrajna babica se še najde. Vsem je skupna velika ljubezen do petja in nenehna želja po umetniškem ustvarjanju. Zbor trenutno šteje 30 pevk, ki jih druži tradicija, ljubezen do petja in prijateljstvo. Posebnost zbora je to, da v zboru hkrati prepeva več generacij iste družine.

Na naše koncerte se intenzivno pripravljamo v naši pevski sobi, katero smo preuredile v prostor za ustvarjanje in prijetno druženje.

V zadnjih letih smo pripravile številne nastope. Nadaljevale smo s tradicionalnimi božično novoletnimi koncerti in z nekaterimi od njih gostovale v sosednjih krajih. Vsako leto priredimo letni koncert, najbolj odmevni pa so koncerti ob naših obletnicah.

Pevke smo iskale nova znanstva, prijateljstva in sodelovanja: z Moškim zborom iz Šempetra v Savinjski dolini, z Moškim zborom iz Markovcev, z Mešanim zborom iz Deutschlandsberga, z oktetom IGM Dravograd, najbolj vzorno pa sodelujemo z domačim Moškim zborom in Mešanim zborom Mavrica, s katerima ob koncu sezone (meseca junija) pripravimo skupni že tradicionalni koncert na radeljski grajski pristavi. Zapele pa smo tudi že z domačim Big Bandom in Mestnim pihalnim orkestrom. Ob izidu pesmarice skladatelja Jožeta Leskovarja smo pripravile celovečerni koncert v Ljubljani, ki ga je organiziral Klub Korošcev v Ljubljani, trikrat pa smo zapele na prireditvah društva Mostovi.

Veliko je nastopov ob različnih priložnostih: otvoritvah, razstavah, proslavah, porokah, pogrebih, rojstvih … vsega se res ne da našteti.

Naš največji uspeh je naša prva zgoščenka Sonce ljubó. Že več let je bila v pevkah skrita želja, da bi naše najlepše pesmi ohranile, jih torej posnele in ob poslušanju tudi same uživale. Že v sezoni 2003/04 smo pričele z delom. Postopoma smo obudile – ponovile najlepše pesmi iz našega repertoarja in jih posnele v studiu Melopoja v Pamečah. Da je bila zgoščenka nared, je bilo potrebno opraviti veliko dela. Klavirsko spremljavo na zgoščenki je odigral Sašo Vollmaier, za lepe fotografije pa je poskrbel studio Foto Anka. Zgoščenka ni čisto brez napak, a to je kot pri otroku, imaš ga najraje na svetu, z napakami ali brez njih, morda ti je z napakami celo bolj ljub in bolj tvoj. Nanjo smo zelo ponosne. 11. 6. 2005 smo priredile promocijski koncert. Dvorana Kulturnega doma je bila nabito polna in poslušalci so slavili z nami. Program je povezoval popularni Mario Galunič. Takrat smo poslušalce presenetile tudi z novim imenom zbora: Dominica nova.
Vsak zbor ima vzpone in padce. Če pa je ljubezen do glasbe, tradicije, prijateljstva, druženja dovolj močna, se da premostiti vse težave. Pravijo, da kdor poje slabo ne misli, in nas pevke Ženskega zbora Radlje združuje pesem, mladost in želja po spoznavanju novega.

Rečemo lahko, da je zbor v letih svojega delovanja pomembno zaznamoval naš kraj, pa tudi širši slovenski prostor.

ZBOROVODKINJE:

 • Viljemka Štrucl – 1975/76
 • Vida Ogrinc – 1976/78 – 1990/91
 • Irena Trojak – 1991/1992 – 1995/96
 • Simona Štumberger ‒ 1996/97 – 2012
 • Urška Pečonik ‒ 20 12/13 – trenutna

KOREPETITORKE:

 • Simona Štumberger – 1991/1992 – 1995/96
 • Katja Rek ‒ 1996/97 – trenutna

PREDSEDNICE:

 • Vera Prosen
 • Olga Štumberger
 • Anica Hauser
 • Irena Rebol
 • Sergeja Grögl
 • Andreja Vuga
 • Nina Štraser – trenutna

SOZVOČENJA, Mežica 2016

REGIJSKO TEKMOVANJE ODRASLIH PEVSKIH ZASEDB, Žalec 2015