DEKLICA Z VŽIGALICAMI

Deklica z vžigalicami je predstava, ki so jo na oder nedavno postavili slovenjgraški gimnazijci. “Kdo ne pozna zgodbe o deklici, ki na zadnji večer v letu ni upala domov, saj se je bala očeta, ker ni prodala nobene škatlice vžigalic, ter je zato osamljena, premražena in lačna tavala po zasneženih ulicah? Od vseh pozabljena prosila, hrepenela, sanjala … čakala na čudež? Kdo ne pozna ene najlepših in najbolj žalostnih pravljic Hansa Christiana Andersena?” je v imenu dijakov zapisala profesorica matematike Stina Vošner. Znana pravljica o ubogi deklici nosi globoko in brezčasno sporočilo, zgodba opozarja na nasprotja v človeški naravi in razlike med obiljem in revščino. Nastopajoči skozi različne prizore upodabljajo skopuštvo, jezo, požrešnost, napuh in posledično trpljenje grešnikov v peklu, na drugi strani pa upanje in ljubezen, ki da vodita v svetlobo in srečo. 

Zgodbo je dramaturško priredil režiser Aleksandar Čaminski, v njej pa v gledališko-glasbeno-plesni projekt vpletel več sekcij slovenjgraškega gimnazijskega kulturnega društva SPUNK. Poleg igralcev so nastopile še plesalke gimnazijske plesne skupine pod mentorstvom koreografinj Mateje Rožičin in Lucije Boruta ter pevci gimnazijskega pevskega zbora MISMOMI pod vodstvom Almire Rogina, ki je za predstavo prispevala tudi avtorske uglasbitve pesmi. Za sceno je poskrbel Peter Hergold, za kostume in ličenje pa Katarina Furlan.

Skupaj je tako na odru nastopilo 21 dijakov, še nekaj pa jih je pomagalo pri tehnični podpori pod mentorstvom Petra Rubina. Predstava, ki nastavlja ogledalo družbi, je v današnjem času aktualna z več zornih kotov, gledalca pušča tudi z vprašanjem, ali je to res svet, v katerem želi živeti. In s spoznanjem, da ta svet soustvarja tudi sam. 

Vstopnice po ceni 7€ že na voljo. Možnost nakupa vstopnic tudi uro pred predstavo na blagajni Kulturnega doma Radlje. Za vse dodatne informacije lahko pokličete na 040 741 242 (Petra).