NORCI

NORCI

komedija v izvedbi Koroškega deželnega teatra

Vabimo vas na še zadnjo predstavo v okviru gledališkega abonmaja v letošnji sezoni – NORCI.
Benjamin Pirnat, Dušan Stojanovič, Helena Dolenc, Matej Blažun, Renata Cigale, Sergej Dolenc, Stanka Poročnik
Režija: Maja Gal Štromar

Pred vami, draga publika, je mozaična predstava v predstavi, predvolilna komedija, politična satira ali buffoniada, kakor vam je pač ljubše, nedvomno pa hudomušni poskus ugledališčenja današnjega razpršenega in kaotičnega časa, ko nas polarizacija vedno bolj hromi, ko nihče ne ve več, kdo pije, kdo plača; ko levica postaja desnica in obratno, in ko je v zadnji fazi čisto vseeno, kdo si ležerno podaja oblast: kralj, norec ali minister.
Zdi se torej, da tako režijsko kot igralsko hodimo po robu. Dramaturgija razpada, vlada pada, maske padajo, iluzije že davno ni več, vloge niso več jasne, tudi spolno gledano ne, bog je mrtev in zdi se, da ta nesrečni slovenski Franckin voz ne vodita nihče drug kot kapital in pohlep.

“So what!”, bi dodali sodobni akterji. Milan Kundera je zapisal v Slavju nepomembnosti: »Že zdavnaj smo spoznali, da sveta ni mogoče vreči s tečajev, ne moremo ga preoblikovati ne ustaviti njegovega nesrečnega napredovanja. Preostala nam je ena sama oblika odpora, da ga ne jemljemo resno.« Zato smo se potrudili, da bi se pri vseh slaboumjih, s katerimi nas vedno znova preseneti politični establišment, zabavali.

Toda kljub vsemu zabavali z razmislekom. (Kakšna ambicija, kakšna naivnost, kakšna norost!) Zato upamo, da se boste tudi vi ob naših norostih nasmejali, pa četudi grenko. Iztok Mlakar je že vedel, ko je dejal: »Komedija ni državotvorna.«
Napisala Maja Gal Štromar.

Za festival ljubiteljske komedije v Pekrah so izbrali osem najboljših slovenskih predstav, med katerimi so bili tudi Norci.

Vstopnice po ceni 7€ že na voljo. Možnost nakupa tudi uro pred predstavo na blagajni Kulturnega doma Radlje. Za vse dodatne informacije lahko pokličete na 040 741 242 (Petra).

Objavil/a Koroški deželni teater dne Torek, 09. oktober 2018